brak fotek
Octavia AHF ze Śląska by Aligator
Zwiń
X
-
Octavia AHF ze Śląska by Aligator
Witam serdecznie Was wszystkich, jak już wiadomo po moich ostatnich problemach ze sprężarkami, zaczęliśmy myśleć z chłopakami z CompSportu i Wojtkiem z Master Tuning Katowice (Aligator)jak tu zaradzić tym problemom i zwiększyć jeszcze moc na tyle by przy jej rozsądnym wykorzystywaniu samochód mógł dość przyjemnie jeździć.
Po ostatniej wymianie sprężarki w CompSporcie, samochód pracował jak należy, zrobił kolejne tys km bez większych problemów. Zamontowaliśmy wskaźniki doładowania i temperatury oleju, co daje pewien pogląd na sytuacje z silnikiem i osprzętem.
Decyzja zapadła dość szybko: ALIGATOR KATOWICE MT Oddział
Po konsultacjach z Alim, zaczęliśmy powoli zbierać elementy pozwalające na zwiększenie mocy (nikt nie z nas nie twierdzi że ta moc jest bezpieczna, trzeba się po prostu dość solidnie z nią obchodzić bo może tłok w kolanko uderzyć lub tłumikiem popłynąć)
Setup na dziś to:
- IC z Iveco by CompSport
- Turbo 150 ARL
- wtryski hybrydy by Ali 216
- pompa 11 mm
- cała reszta seryjna i nie zmieniana od nowości
- sprzęgło delikatnie ślizga ale ma 188 kkm
- oprogramowanie by Ali
Wszystko zmontowane i zestrojone w MT Katowice Aligator
Powiem krótko „Nie mam pytań” samochód zapina jak wściekły.
Dziękuje w tym miejscu wszystkim, którzy przyczynili się do tego co jest obecnie.
Ale to nie wszystko, wkrótce kolejny wykres po wymianie sprzęgła i innych owianych słodką tajemnica modyfikacjach.
Pozdrawiam Wszystkich.
Poniżej wykres mocy z hamowni obciążeniowej TTC Kraków
"Życie jest bezwzględne, nie lituje się nad nikim"
Pokój jego duszy - Kris 27-09-2003
Pionek znów gra.......
Rodzinne Combiaczki AHF i BKD by ALI oraz E 30
www.dynosoft.pl
-
-
da3
Komentarz
-
Tak a propos mocnego tuningowania, ciekawostka - widziałem program na którejś angielskiej stacji gdzie pokazywali testy mocno stuningowanego BMW. Po dwóch okrążeniach na pełnym speedzie maska przednia wygięła się w literę V. Okazało się, ze ktoś robiąc tuning zapomniał o bilansie energetycznym silnika. No i maska nie wytrzymała ilości generowanego przez silnik ciepła.
Obecnie na tapecie Subarak OBK 2.0D
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MiKruSFajowo :twisted:
Co robisz w temacie sprzegla?
Moc jest rozłożona w bardzo ładny sposób, więc poślizg następuje przy naprawdę mocnym butowaniu z dołu.
A tym autkiem się tak nie jeździ...W końcu jest to rodzinne czeskie kombi :wink:
Pozdrawiam
Zamieszczone przez da3mialem okazje obsewowac hamowanie na zywo czekam na jakies odczyty z g-techa
moje gratulacje
PozdrawiamŻycie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
BMW serii 3... Radość z jazdy.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SamiecJa latam jakies 45kkm roznie i sie wahalem nad virusem ,patrze na twoj przebieg i modyfikacje i obawy zginely :diabelski_usmiechA4 B7 TFSI Quattro S-Line by MT | O2 2.0TDI by MT | Jeep XJ 4.0L | PF 125p 1971
Komentarz
-
-
RSS_OCP Member
- 2004
- 2333
- Superb III (3V3)
- ASV 1.9 TDI VP 110 KM
- CDAA 1.8 TSI 160 KM
- CHHB 2.0 TSI RS 220 KM
Zamieszczone przez Machjednak juz za chwile korekta bedzie i u mnie :twisted:
Komentarz
-
Zamieszczone przez _tm_Zamieszczone przez Machjednak juz za chwile korekta bedzie i u mnie :twisted:A4 B7 TFSI Quattro S-Line by MT | O2 2.0TDI by MT | Jeep XJ 4.0L | PF 125p 1971
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez _tm_Biorac pod uwage inny watek o dostepnosci uslug Mastersa to z tym "za chwile" bym sie tak nie afiszowal
Jednej czy dwom osobom Masters nie zrobil korekty i teraz widze co drugi temat na forum bedzie "zjezdzal" w ta strone... :|TDI 205PS
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez TymonSprzęgło nowe, seryjne :!:
Moc jest rozłożona w bardzo ładny sposób, więc poślizg następuje przy naprawdę mocnym butowaniu z dołu.
A tym autkiem się tak nie jeździ...W końcu jest to rodzinne czeskie kombi :wink:
Wiec jesli sie tylko troche slizga z dolu, to ja bym jeszcze na nim jezdzil do czasu az stanie sie to uciazliwe.TDI 205PS
Komentarz
-
-
da3
-
Zamieszczone przez wasylmam tylko jedno pytanie kto pomógł ci przerobic turbo ARL-a pod AHF?
Mi tez Ali montowal."...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MiKruS
Nie chce straszyc, ale te nowe, seryjne sprzegla sa czesto do dupy. Nie to co te sprzed kilku lat... :cry: :cry:
Wiec jesli sie tylko troche slizga z dolu, to ja bym jeszcze na nim jezdzil do czasu az stanie sie to uciazliwe.
Też coś tak słyszałem, ale przed kupnem coś się wymyśli.
Mikrus..a masz może jakieś info, jakie sprzęgło zaadoptować?? Wiesz, jakieś bardziej wytrzymałe...
Pozdrawiam
[ Dodano: Czw Maj 12, 2005 10:54 pm ]
Zamieszczone przez da3A jak z dymieniem??
Diesel :lol:Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
BMW serii 3... Radość z jazdy.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez TymonHm.... :roll:
Też coś tak słyszałem, ale przed kupnem coś się wymyśli.
Mikrus..a masz może jakieś info, jakie sprzęgło zaadoptować?? Wiesz, jakieś bardziej wytrzymałe...TDI 205PS
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MiKruS
Szczerze, to nie jestem w temacie. Sam zalozylem Sachso-Luka z mysla, ze bedzie wszystko okej, ale widze, ze fabrycznemu sprzeglu to ono za bardzo nie dorownuje... :? :?Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
czarna AR 156 1.8 T.Spark
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Samiec:shock: Nie powiem ,tylko pogratulowac k
Na twoim aucie najlepiej widac ile tdi moze wytrzymac :wink:
Ja latam jakies 45kkm roznie i sie wahalem nad virusem ,patrze na twoj przebieg i modyfikacje i obawy zginely :diabelski_usmiech
Ile zamierzasz km jeszcze octa przejechac ? :drive:
Samochód, jak pisałem ma sprzęgło od nowości nie zmieniane, na razie zostaje, przepływka nie zmieniana, układ hamulcowy wymiarowo taki sam tylko osprzęt cały Ferrodo i Bremo – brak narzekania - hamulce ogień, przeglądy co 10 tys. km wymiana kpl filtrów itp,
Wrażenia z jazdy bardzo pozytywne, moc używana od czasu do czasu i w granicach rozsądku. A ile zrobi km to czas pokaże, na razie jest 189 kkm i zobaczymy jak będzie dalej, a jak wiecie dużo zależy od kierownika.
Dymi jak to diesel potrafi przy maksymalnym wciśnięciu pedału gazu, potem przestaje, zderzak nie jest czarny a to przy srebrnym kolorze dobry znak………
Na razie jest ok, wiec nie ma co narzekać, samochód nie jest na wyścigi, tylko do pracy a ta nie jest lekka, patrząc jak Octa jeździ non stop po kopalniach odkrywkowych czy kamieniołomach gdzie syf jest maksymalny……Ale dzielnie daje sobie rade i oby jak najdłużej.
Jak pisałem będzie jeszcze kilka zmian w temacie, wiec to jeszcze nie koniec modyfikacji( będzie lepiej) na tym zestawie ma przejechane 9 tys km i jest na razie ok.
Pozdrawiam i bez awaryjności Wszystkim życzę"Życie jest bezwzględne, nie lituje się nad nikim"
Pionek znów gra.......
www.dynosoft.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez djczasjesli chodzi o tuning i pełny obraz parametrów silnika zamontował bym jeszcze wskaznik EGT czyli temperatura wylotu spalin wtedy bedziesz mógł dokładnie zestroić silniczek i AFR
@Luca - pytam z ciekawosci - jak wyglada teraz spalanie na tym setupie.TDI 205PS
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MiKruSZamieszczone przez djczasjesli chodzi o tuning i pełny obraz parametrów silnika zamontował bym jeszcze wskaznik EGT czyli temperatura wylotu spalin wtedy bedziesz mógł dokładnie zestroić silniczek i AFR
@Luca - pytam z ciekawosci - jak wyglada teraz spalanie na tym setupie."Życie jest bezwzględne, nie lituje się nad nikim"
Pionek znów gra.......
www.dynosoft.pl
Komentarz
-
-
No to kolejny plus modyfikacji...
Luca - mialbym prosbe - moglbys wrzucic zdjecie swojej Octavki w wolnej chwili?
Bo z tego co pamietam to kupowales chyba ATS-y, model, ktory bardzo mi sie podoba, a nie mialem jeszcze okazji zobaczyc na nich Octavii...
Z gory dziekuje. :bigyellowTDI 205PS
Komentarz
-
-
ok, porobie foty i wkleję do albumu"Życie jest bezwzględne, nie lituje się nad nikim"
Pionek znów gra.......
www.dynosoft.pl
Komentarz
-
Komentarz